![](/media/lib/39/aparat-37e7db42567a1a36952dc6bbda03b1c3.jpg)
Mniej szkodliwa radioterapia
22 lipca 2010, 16:20Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego (UCSD) pokazali, w jaki sposób można co najmniej 10-krotnie zmniejszyć dawkę promieniowania, na które wystawieni są pacjenci przechodzący terapię IGRT (image-guided radiation therapy).
![Artystyczna wizja wybuchu 2006gy© NASA](/media/lib/159/n-1195216575_146806-40be4979807e48c261dccd57b26015f2.jpeg)
Najstarsza gwiazda
10 lutego 2014, 17:42Naukowcy z The Australian National University stali na czele zespołu, który odkrył najstarszą znaną gwiazdę we wszechświecie. Po raz pierwszy mogliśmy jednoznacznie stwierdzić, że odnaleźliśmy chemiczny odcisk pierwszych gwiazd - powiedział doktor Stefan Keller
![](/media/lib/389/n-obfitesniadanie-dae4d7c81e405e27531234245b10bac8.jpg)
Obfite śniadanie i mniej obfity obiad pomagają walczyć z nadwagą i zmniejszyć poziom cukru
24 lutego 2020, 17:45Jedzenie obfitych śniadań zamiast obfitych obiadów może zapobiegać otyłości i podwyższonemu poziomi cukru we krwi, wynika z badań opublikowanych na łamach Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Znacznie zdrowiej jest zjeść dużo na śniadanie, a mniej na obiad, niż na odwrót.
![](/media/lib/64/notatnik-15d967d419bdaa82f1451f875f57f45b.jpg)
Spektropióro wskaże brzeg guza
13 października 2010, 08:35SpectroPen to urządzenie, które pozwala chirurgowi w czasie rzeczywistym sprawdzać, gdzie znajdują się brzegi wycinanego nowotworu. To niezwykle istotne, ponieważ udowodniono, że w przypadku większości guzów litych całkowita resekcja jest najlepszym prognostykiem przeżywalności.
![](/media/lib/206/n-dynomak-38ab43b67711bebce871f505f6178d80.jpg)
Powstał tani reaktor fuzyjny
10 października 2014, 05:15Fuzja jądrowa może w przyszłości stać się niewyczerpanym źródłem czystej bezpiecznej energii. Jednak jednym z największych problemów stojących na przeszkodzie ku jej wykorzystaniu będzie cena. Jej koszty są znacznie wyższe niż koszty wykorzystania paliw kopalnych.
![](/media/lib/273/n-epidemia-ed78f39cc896b26e56124979ce7578a8.jpg)
Z samego centrum epidemii. Naukowcy wyliczyli ryzyko zgonu oraz ryzyka dla grup wiekowych
19 marca 2020, 19:19Chińsko-amerykański zespół ekspertów, w tym epidemiolog Marc Lipsitch, który jako jeden z pierwszych mówił, że koronawirus SARS-CoV-2 zarazi większość ludzi i zostanie z nami na stałe, przeprowadził nowe obliczenia dotyczące śmiertelności COVID-19 oraz grup, które narażone są na szczególne ryzyko. Okazuje się, że śmiertelność jest niższa niż początkowo podawano, a najmniej narażoną grupą wiekową są osoby przed 30. rokiem życia.
![](/media/lib/31/orzeszki-ziemne-db09066f5cf37647d4f68142f0e04f15.jpg)
Odkryto gen związany z alergią na orzeszki ziemne
14 marca 2011, 11:04Międzynarodowy zespół zidentyfikował gen, który 3-krotnie zwiększa ryzyko wystąpienia u dziecka alergii na orzeszki ziemne. Pracami naukowców z Kanady, Irlandii, Holandii i Wielkiej Brytanii kierowali naukowcy z University of Dundee.
![](/media/lib/181/n-jelita-9a1dedcf8177d3098437c327d0f00434.jpg)
Podczas trawienia chleba uwalniają się egzorfiny glutenu pszennego
3 lipca 2015, 11:59Egzorfiny - biologicznie aktywne cząsteczki uwalniane podczas trawienia chleba i makaronu - mogą przetrwać cały proces i przedostać się przez nabłonek przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Wyniki uzyskane przez naukowców z Uniwersytetu w Mediolanie rzucają więcej światła na nadwrażliwość na gluten.
![](/media/lib/407/n-atlas-cd538d4ac75012c89463396d6a243480.jpg)
W LHC prawdopodobnie powstają podwójne pary kwarków t. Pozwolą przetestować Model Standardowy
15 czerwca 2020, 09:50Analiza danych z Wielkiego Zderzacza Hadronów wskazuje, że w LHC powstają podwójne pary kwark t/antykwark t. Najnowsze odkrycie jest pierwszym krokiem w kierunku przetestowania prawdziwości hipotezy mówiącej, że podwójne pary kwarków t pojawiają się częściej niż wynika to z Modelu Standardowego.
![](/media/lib/76/orzech-wloski-3d7a454a4e2e150399db7ea9f0d7da22.jpg)
Orzechy włoskie zawierają najwięcej przeciwutleniaczy
28 marca 2011, 09:41Dr Joe Vinson z Uniwersytetu w Scranton analizował zawartość przeciwutleniaczy w różnych rodzajach orzechów. Stwierdził, że garść orzechów włoskich zawiera ich 2-krotnie więcej niż podobnej wielkości porcja innych popularnych orzechów, np. pistacji, migdałów czy orzechów ziemnych.